Obnovení vzhledu domu

Nátěr fasády: proč je tradiční údržba v běžných případech stále výhodnější?

, ,

Přinášíme vám první část naší dvoudílné série článků, které důkladně rozebírají různé možnosti, jakou technologii zvolit pro nátěr domu. Druhý díl se objeví na blogu hned příští týden!

Fasáda, která ztratila původní barvu nebo má dokonce poničenou strukturu, vyžaduje nový nátěr. V Umyjemto, díky našim bohatým zkušenostem s údržbou stovek fasád, sázíme na konzervativnější a léty ověřené technologie. Poslední dobou se však na trhu objevuje celá řada nových technologických přístupů, které zajišťují někdy až zázračnou životnost natřené fasády. To je samozřejmě vykoupeno mnohem vyšší cenou. Ale je tato vyšší cena opravdu adekvátní? V Umyjemto jsme přesvědčeni, že z dlouhodobého hlediska poměr cena/výkon u těchto přístupů lépe nevychází. A právě o tom, proč se tyto moderní metody nevyplácí, seznámíme čtenáře našeho blogu v tomto článku.

Standardní – léty praxe ověřená – metoda natírání fasád

Naši pravidelní čtenáři dobře ví, jakým způsobem naše společnost provádí nátěry a údržbu fasád. Psali jsme o tom například v článku o hygieně pro zateplené domy nebo relativně nedávno  v článku o řešení problémů s mikrotrhlinami na fasádách bytových domů. I tak si to krátce připomeňme. Fasády natíráme barvami z vysoce kvalitních silikonových pryskyřic. Jde o certifikované nátěrové barvy ze Švýcarska, které jsou celosvětově skutečnou špičkou. A že nepřeháníme, o tom svědčí například fakt, že tyto nátěry používají památkáři pro své restaurační práce. Což je tak náročná specifická oblast činnosti nátěrů fasád, že jiní výrobci fasádních nátěrů se něčím takovým zdaleka pochlubit nemůžou. Mezi vlastnosti našich nátěrových systémů patří mimo jiné: mnohaletá trvanlivost, zvýšená odolnost na nečistoty, ochrana před řasami a plísněmi, samočistící účinek nebo vysoká stabilita barev.

Specializací naší společnosti jsou nátěry exteriérů bytových nemovitostí i komerčních budov, přičemž odbornost je garantována naší několikaletou praxí. Samotným nátěrům vždy předchází postup, při kterém najdeme řešení klientovi na míru: naši odborníci na místě zkontrolují stav fasády a provedou zkoušku.

I přes zvýšenou odolnost našich nátěrů proti řasám, plísním a jiné špíně doporučujeme všem majitelům nemovitostí pravidelnou péči o fasádu formou jejího čištění cca jednou za tři až osm let. Především v případě zateplených domů se tím významně prodlouží životnost nátěru. Je to jako s každým jiným předmětem běžného užívání. Pokud se o něj staráte a udržujete jej, zpomalujete tím jeho opotřebení, a tím pádem Vám vydrží ve skvělém stavu mnohem déle.

Novinky na trhu: stojí různé inovace či (samozvané) revoluce za to?

Při hledání účinné metody, která prodlouží životnost fasády, člověk často narazí na různé novátorské revoluční nátěry či fasádní ochrany. Jejich silný marketing nás má přesvědčit o tom, že dokáží „revolučně“ prodloužit životnost fasád a že mají až zázračnou samočistící funkci.

Uveďme si jeden z možných příkladů. Jistě jste všichni už slyšeli o nanotechnologiích. Rozvoj jejich využívání se dnes už dotýká i našeho oboru: hovoříme o tzv. nano nátěrech a ochranách, při kterých se používají barvy obsahující nanočástice oxidu titaničitého. Nano nátěry slibují omezení výskytu zeleného povlaku a mají bránit různým mikroorganismům v množení. To je prý způsobeno silným fotokatalytickým efektem nanočástic. Tento efekt poškozuje buněčné stěny a následné odumření mikroorganismů. Díky tomu se hovoří o samočistící funkci nátěrů a je nabízena desetiletá záruka.

I kdyby to vše byla pravda, samotný produkt zdaleka není všechno. Abychom si mohli udělat realitě odpovídající obrázek o výhodnosti/nevýhodnosti těchto produktů, musíme vzít v úvahu celou řadu dalších klíčových faktorů. Například se můžeme ptát: jaký bude vzhled fasády ke konci této její prodloužené životnosti? Ačkoliv fasáda může být po takové době funkčně v pořádku, co její estetický vzhled? A dále, jak se tyto produkty vlastně aplikují? Neprodraží práce (služba nátěr fasády) samotný produkt (fasádní nátěr či ochrana) na takovou míru, že se ani kupříkladu trojnásobné prodloužení životnosti nemá šanci vyplatit? Takto bychom se mohli ptát dlouho. Ale abychom zůstali fér na obě strany, zkusíme si příští týden provést modelové srovnání na konkrétním příkladu.

Sledujte náš blog a rozhodně si nenechte příští týden druhý díl našeho exkluzivního seriálu ujít!