Plísně a řasy na fasádě

Falešné záruky u údržby fasád. Firmu si vždy prověřte

, , , ,

V oboru údržby fasád se nám za posledních několik let rozmohl nepříjemný nešvar. Čím dál více tuzemských firem nabízí zákazníkům službu zaručující údržbu fasády s líbivou zárukou 10 a někdy dokonce až 14 let.

“Na prodloužené délce záruky by nebylo nic tak divného, kdyby se tito rádoby experti nezačali stále častěji ohánět nesmyslným tvrzením, že když fasádu jednou za deset let umyjí nebo natřou barvou, nebudete po dobu trvání záruky muset nikdy zasahovat a po dalších deset let neutratíte za její údržbu ani korunu,” pojmenovává problém Marek Volejníček z Umyjemto

Opravdu věříte, že fasáda zůstane 10 nebo dokonce 14 let v perfektním stavu?

Tyto podvodné firmy tvrdí, že Vám během záruky postačí fasádu umýt a natřít Vám ji dvěma vrstvami barvy. Nikdo vám však neřekne, že se jedná o velice tenkou vrstvu (cca 0,5-1 mm), která pouze překryje původní zateplení omítku. A to už ani neřeší z jakého podkladu, značky či typu původní zateplení bylo ale dají Vám na to jak na běžícím páse záruku. Nad tím, jak může taková kvalita údržby zajistit perfektní stav fasády více než dekádu, zůstává odborníkům rozum stát.

Nekalé praktiky: 10 nebo dokonce 14 let záruka od firmy, která existuje 6 let

“Žádná kvalitní firma vyrábějící a dodávající materiál pro kontaktní zateplovací systém , jako je například Keim, KABE Farben nebo Caparol, Vám nedá na zateplení fasády záruku delší než 5 let. Ale i u těch 5 let je ta záruka podmíněna, že se o tu fasádu budete starat, že ji budete pravidelně ošetřovat a umývat,” upozorňuje Jiří Vahalík, zástupce výrobců KZS a výhradní zástupce společnosti KABE Farben.

Fasáda je koruna celého domu. Pokud je pravidelně udržovaná, i desítky let starý dům dokáže vypadat moderně a jeho cena stoupá. Naopak ti, kdo péči o fasádu podceňují, nejen dlouhodobě znehodnocují svůj majetek, ale často kvůli řasám a sporám plísní také hazardují se svým zdravím. V průběhu roku na fasádu působí sníh, slunce, kyselý déšť, ale také prach a smog.

Myslíte si, že za těchto podmínek vydrží fasáda v perfektním stavu dlouhých 14 let?

“Představte si, jak se staráte o svůj automobil. Pokud byste si koupili auto a 14 let byste nevkročili do autoservisu, do myčky ani nevyměnili olej, jen těžko by takové auto za deset let ještě existovalo. A úplně stejné je to také s fasádou domu,” přirovnává Ladislav Janíček, odborník ve stavebnictví ze společnosti TechTop s.r.o.

Firmy věnující se údržbě fasád rostou v našem rybníčku jako houby po dešti. Opravdu byste si koupili službu s 10 letou zárukou, když je samotná firma na trhu teprve 6, nebo dokonce méně let?

“Při výběru firmy, která bude mít na starost údržbu Vaší fasády, uvažujte s rozumem a nikdy nevěřte marketingovým slibům, které žádná z těchto firem logicky nemůže dodržet,” dodává Boris Rozsa, specialista na nátěr fasád, ze Slovenské pobočky Umyjemto.

Takovou firmu je docela jednoduché zlikvidovat a založit si firmu novou. V minulosti jsme již podobného jednání byli svědky v dobách, kdy se bytové domy začaly hromadně zateplovat a tyto firmy podváděly s materiálem i zárukou, a i když záruka měla běžet ještě dlouho poté, firmy již neexistuji a klientům nezbylo, než si najít odbornou pomoc, a v mona případech jsme byli osloveni právě my. Na oko to vše vypadalo výborně, záruka na papíře, ale v konečném důsledku máte fasádu bez záruky neboť se na původní majitele zaniklé společnosti už nedostanete.

Znáte “Program Čistá fasáda”?

Firma Umyjemto se již deset let snaží zlepšit situaci na trhu a vysvětluje zákazníkům, jak se efektivně a dlouhodobě starat o fasádu domů všech typů. Proto před lety vyvinuli společně s jedním z nejkvalitnějších výrobců fasádních barev, švýcarskou značkou KABE Farben, program zvaný Čistá fasáda, který nabízí nejdelší záruku na trhu bez marketingových lákadel. Odborníci z Umyjemto svým zákazníkům neslibují nemožné, ale poskytují spolehlivý servis po celou dobu trvání programu.

Program Čistá Fasáda - Komplexní balíček služeb - Nátěr fasád a mytá fasád - 13 let záruka
Program Čistá Fasáda – Komplexní balíček služeb – Nátěr fasád a mytí fasád – 13 let záruka

“V případě programu Čistá fasáda se nejedná pouze o prodlouženou záruku 13 let. My i náš partner KABE Farben jsme si vědomi, že bez pravidelných kontrol a dílčích zákroků, jako je například průběžné mytí fasády, nemůžeme poskytovat třináctiletou záruku. Proto jsme vsadili na fér přístup k našim zákazníkům, kteří se mohou spolehnout na kvalitní průběžný servis,” popisuje přístup firmy Marek Volejníček

Hrajeme pouze fair-play

“V porovnání s konkurencí se náš program Čistá fasáda může na první pohled zdát více nákladný. Ale v dlouhodobém horizontu se náš přístup zákazníkům určitě vyplatí. S námi se mohou spolehnout, že budou mít pod kontrolu jak fasádu v perfektním stavu, tak potřebné finance. Neslibujeme nereálné. Ale v rámci našeho programu dokážeme fasádu udržet ve výborné kondici ještě déle, než je avizovaná doba záruky,” říká Martin Herman, ředitel společnosti Umyjemto.

Každá barva vyrobená moderními technologiemi je smíchaná se speciální chemií, která má za cíl zabránit vzniku organického znečištění v podobě řas, plísní, mechů nebo lišejníků. Ruku na srdce; žádná taková svoji funkci dlouho nevyužije, pokud fasáda nebude pravidelně čištěna odatmosférických nečistot a ošetřena funkční impregnací. Toho využívá řada konkurenčních firem, které zákazníkům poskytují záruky pouze na organické nečistoty. Dobře vědí, že pokud na fasádě vznikne, a to určitě vznikne, atmosférické znečištění, tak v případném sporu u soudu zákazníci jen těžko vyhrají.

Průběh garance a záručních kontrol programu Čistá Fasáda, více na https://programcistafasada.cz nebo 800 221 227

Proto zkušení odborníci z Umyjemto kontrolují fasády v průběhu prodloužené záruky obvykle každé tři roky, a kromě mytí od atmosférických nečistot, používají také účinné typy impregnací.

“S námi budete dostatečně včas vědět Vaši investici, na kterou si případně předem bez stresu našetříte. A co je hlavní – Vaše fasáda bude po celou dobu prodloužené záruky zářit jako nová,” dodává Martin Herman