Čistá fasáda je známkou zdravého domu.

Stejně jako se staráme o naše zdraví, je třeba pečovat o zdraví domu, ve kterém bydlíme a který je naším domovem. Ve zdravém domě, zdraví lidé. Nezáleží na tom, zda bydlíte uprostřed rušného sídliště, nebo na samotě u lesa – každá fasáda postupem času ztrácí své původní vlastnosti a je potřeba ji pečlivě vyčistit a poté natřít.

Špinavá fasáda, která má už svá nejlepší léta za sebou, není problém pouze z estetického hlediska, ale především z hlediska zdravotního. Kromě času, prachu a počasí má na fasádu vliv také usazování organismů. Řasy a plísně také poškozují fasádní omítku, na níž se mohou objevit trhliny, čímž omítka ztrácí své ochranné vlastnosti. Praskliny se navíc časem zvětšují, a tak vlhkost a spolu s ní i plísně začnou pronikat až dovnitř.

Většinu panelových domů v současné době kryje tepelná izolace, která sice omezuje úniky tepla, ale také zabraňuje přirozenému oběhu vzduchu a tím podporuje množení plísní a mechů. Na fasádě se poté začne tvořit zelený povlak. Spóry těchto organismů se pak dostávají přímo do Vašeho domova. Především plísně způsobují dýchací problémy. Největší riziko samozřejmě vzniká pro seniory a malé děti, u kterých se mohou vyvinout i vážnější důsledky. Při dlouhodobém působení plísně poškozují sliznice dýchacích cest, dráždí oči i pokožku.

Hlavní důvody, proč se řasy a plísně objevují na fasádách:

Vlhkost fasády
Hlavní pro vznik a šíření plísní a řas je vlhké prostředí. Vlhkost vzniká především na stranách fasády, kde nesvítí slunce, a tudíž povrch dostatečně nedosychá. V noci poté dochází k ochlazení vnější vrstvy zateplovacího systému a následkem toho se vytváří rosa, která opět během dne nestihne dostatečně vyschnout. Takové místo se stává ideální pro tvorbu a šíření plísní.

Špatná kvalita omítky
Většina výrobců na českém trhu používá starší technologie výroby, aby dosáhli co nejnižší ceny omítek, to se pak ovšem projevuje na jejich špatné kvalitě a malé odolnosti a stálosti. Podle nejnovějších posudků má na vznik řasového porostu vliv zejména tloušťka izolační vrstvy a právě druh použité omítky. Umyjem to poskytuje kvalitní nátěr fasády, díky kterému budete mít na několik let klidnou hlavu, protože používáme barvy, které jsou známé svou vysokou odolností a samočistícími vlastnostmi.

Nedostatečná péče o fasádu
Aby fasáda rodinného nebo bytového domu vydržela co nejdéle a v co nejlepším stavu, je potřeba o ni pečovat. Pokud dojde k zanedbání péče a povrch fasády je značně znečištěn, pouhé umytí fasády nestačí, ale je potřeba udělat nový nátěr. Na vznik plísní a řas mohou působit také špatné klimatické podmínky, zvláště v průmyslových oblastech s větším výskytem smogu, proto pokud nedochází k pravidelné údržbě omítky, šíření těchto mikroorganismů je rychlejší.

S Umyjem to se postaráme o kompletní analýzu a poté vyčištění fasády Vašeho domu. Řasy a houby nejprve odstraníme pomocí vysokotlakého čištění. Pokud už je omítka silně znečištěna, provedeme také nový nátěr fasády, aby vypadala jako nová. Pro nátěr fasád používáme barvy značky Kabe Farben, které mají vysokou odolnost a stálost, což Vám zaručí ochranu vůči znečištění. Protože se jedná o investici na několik let dopředu, nabízíme také možnost vizualizace nátěru fasády. Můžete si tedy pořádně prohlédnout konkrétní výběr barev na Vašem domě.

Před samotným provedením umytí fasády a případného nátěru se k Vám dostaví naši experti a pečlivě zkontrolují stav Vaší fasády a provedou ukázku čištění. Protože je každý dům a jeho stav individuální, vytvoříme Vám nezávaznou kalkulaci ceny na míru.

Díky naší dlouholeté praxi a speciální technologii výroby fasádních barev můžeme natřít jakýkoliv typ fasády, včetně historických objektů.