Vizualizace nátěru fasády

Barva na fasádu: rady a tipy

, ,

Celkový dojem z domu vytváří mimo jiné také fasáda a její barva, která odráží vkus a životní styl majitelů. Výběr této barvy patří mezi důležitá rozhodnutí, mnohdy i na 10 až 20 let dopředu. Sepsali jsme pro vás pár tipů, jak vybrat fasádní barvu, aby se hodila k vašemu rodinnému nebo bytovému domu, a čím byste se měli před samotným nátěrem řídit.

Co je fasádní barva a za jakých okolností na ni vsadit 

Fasádní barvu volí především ti, kteří touží vybledlou omítku oživit, nebo se jim stávající barva fasády už okoukala. Používá se k přebarvení fasád rodinných domů, ale i starších staveb a při jiných revitalizačních pracích. Pokud jste ale v procesu novostavby, pravděpodobně fasádní barvu potřebovat vůbec nebudete. Závěrečná vrstva fasády, tedy probarvená fasádní omítka splní v tomto případě ochrannou i dekorativní funkci. 

Jak vybrat barvu na fasádu

Výběr fasádní barvy přizpůsobte následujícím kritériím. Ty vám ujasní, která fasádní barva je ta pravá i v případě, kdy vybíráte barvu pro nátěr fasády bytového domu v rámci projektu hrazeného z fondu oprav.

Celkový vzhled objektu 

Fasáda by měla hezky ladit především s okny, dveřmi, obložením a u rodinného domu taky se střechou. Pokud jste vsadili na dřevěný dekor a klasickou červenou střechu, sáhněte po přírodní hnědé, žluté, okrové nebo bílé barvě a podobných tónech. K modernějším prvkům, šedým oknům a tmavší střeše se hodí i hravější barvy jako zelená, fialová, červená nebo oranžová

S bílými okenními rámy u bytových domů si můžete dovolit jakoukoliv barvu nebo kombinaci dvou až třech, podívejte se na výsledky naší práce

Vizualizace fasády

Pokud si nejste jistí svým estetickým cítěním, nechte si poradit nebo se řiďte vizualizací fasády, kterou vám před nátěrem připravíme. To vám umožní se detailně podívat a vybrat barevnou kombinaci, která se Vám bude líbit. Stačí nám k tomu Vámi pořízená kvalitní fotka rodinného domu nebo bytového domu. Vizualizaci s využitím této fotografie následně dodáme do 3 pracovních dnů.

Okolí domu 

Pokud bydlíte v tzv. satelitním městečku, nebo na samotě u lesa, je výběr barvy fasády opravdu jen na vás. Trendem posledních let je ale přizpůsobovat vzhled domu co nejvíce přírodě a okolí. To platí i v rámci památkově chráněných budov, kde dokonce musíte dodržet předem stanovená pravidla a jakékoliv změny konzultovat s Národním památkovým ústavem. Zda se váš dům nachází v této oblasti, zjistíte na webu Památkový katalog

Barva a intenzita světla

Položte si základní otázku, jak intenzivnímu světlu je váš dům vystaven. Když dáte přednost čisté bílé barvě fasády, mohou vás při pohledu na jižní stranu domu v pravé poledne pořádně bolet oči a pobyt na terase může být nepříjemný. Tmavé odstíny šedé nebo třeba i černé patří mezi elegantní řešení, ale vlivem slunečních paprsků poměrně rychle blednou. Také způsobují přehřívání fasády a poškozují tepelný systém objektu. Zlatým středem tedy jsou jemné a přírodní barevné podtóny. 

Struktura omítky 

Toto kritérium nejlépe vyhodnotí profesionál, ale mějte na paměti, že hladká fasáda vypadá na první pohled světleji než ta zrnitá, protože se od ní jinak odráží světlo. Tuto vlastnost jemně podtrhnete výběrem neutrálních přírodních tónů krémové nebo béžové barvy. 

Jak přetřít fasádu 

Ze všeho nejdřív je důležité fasádu důkladně umýt a zbavit ji plísní. To ale není úkol pro svépomocné majitele, kterým chybí specializovaná technika. Naše firma provádí mytí fasády a následný nátěr standardně u každé zakázky. Díky tomuto kroku bude váš rodinný i bytový dům vypadat jako nový a životnost fasády se prodlouží o dalších 15 let. O konkrétních způsobech nátěru si přečtěte v článku Proč je tradiční údržba v běžných případech stále výhodnější?