Čištění fasády za pomocí zdvihací plošiny

Plošiny, lešení nebo horolezci? Víme, jaká metoda je pro mytí fasády ta nejlepší

, , , ,

Naši klienti nás stále častěji překvapují s různými konkurenčními nabídkami nižších cen za stejný typ služeb, které nabízíme my. Rozhodli jsme se proto tomuto nešvaru věnovat článek, abychom Vám na základě našich zkušeností vysvětlili, jaké výhody mají různé typy zdvihací techniky či využití horolezců, a naopak s čím nevýhodným, často až nebezpečným, se dnes můžete na trhu běžně setkat.

1) Znáte z ulice: rámová lešení 

Ještě do nedávna se rámové lešení používalo téměř u všech stavebních prací spojených s údržbou fasády. A nebylo se čemu divit. Díky rámovému lešení mají pracovníci dobrý přístup ke všem částem plochy bytového domu, takže je nic nelimituje a práce jim jde rychle od ruky. Dokud nedojde na ekonomickou stránku celé údržby bytového domu, může se rámové lešení zdát i v případě čištění fasád jako jediná správná volba. Postavení tohoto typu lešení ovšem není žádná levná záležitost. A mnohdy se proto vyplatí až u složitějších stavebních úkonů jako je například zateplení fasády. Rámové lešení je pro Vás v případě čištění fasády nevýhodné nejen z hlediska financí, kdy jeho stavba většinou stojí stejnou částku jako samotná údržba fasády, ale také kvůli jeho samotné stavbě, kvůli které budete muset do čištění fasády investovat ještě více Vašeho času. Rámová lešení se také musí na několika místech kotvit, což vždy naruší vzhled již zateplené fasády. A tyto defekty pak firmy nejčastěji opravují tak, že díry jednoduše zafoukají pěnou, a poté přebarví fasádní barvou. 

2) Nebo raději závěsné lávky?

Možná jste se také setkali se závěsnými lávkami. Ačkoli se mohou zdát bezproblémové, jsou opět navrženy na složitější práce jako je zateplení fasády. Jejich největší nevýhodou je, že se na nich pracuje vertikálně. Během práce proto vznikají pruhy, které často zaschnou a při nátěrech se na ně pak velice těžko navazuje. Z ekonomického hlediska opět příliš neušetříte, kromě časové náročnosti samotné instalace se Vám prodraží i cena pronájmu včetně revizních zkoušek, které hradí klient. 

Naše společnost proto tuto techniku používá jen zřídka a to pouze v případech, kdy není jiná možnost, jak se k fasádě domu dostat,” vysvětluje Marek Volejníček z Umyjemto. Nejčastěji se tak stává například pod domem, kde jsou garáže, které nedovolují přístup na klasickou plošinu.

3) Obdivovaní horolezci

O vůbec nejméně šetrný systém mytí fasád a ještě horší nátěr se v našich městech starají tolik obdivovaní horolezci. Před čištěním fasády se musí nejdříve ukotvit někde na střeše, kde navíc mohou porušit střešní hydroizolaci, a poté se začnou spouštět dolů po fasádě. Nemají příliš velkou stabilizaci, protože visí na dvou vertikálně spuštěných provazech a  v ruce mají pistoli od tlakové myčky. A ve chvíli, kdy tlakovou myčku pustí, začnou se obvykle posouvat zleva doprava a u toho se jistí nohama. V podstatě tak kopou do fasády, šlapou po parapetech a bouchají do oken. Když si spočítáte, že u mytí musí tento postup provádět minimálně dvakrát (mytí a penetrace) a u nátěru čtyřikrát (mytí, penetrace, první nátěr, druhý nátěr), tak si jistě dokážete představit, jak musí po jejich “zásahu” fasáda, parapety i okna vypadat. 

Vypadá to, že největší zbraní horolezců je jejich nízká cena, ale po výše uvedených zkušenostech je snad každému jasné, že se investorovi vůbec nevyplatí. Pro investora je nejhorší, že tyto defekty ve výšce nejsou na první pohled vidět a projeví se až v čase. 

Horolezci navíc nejsou schopni fasádu ani efektivně vyčistit. Při mytí se sice spouštějí dolů, ale protože fasádu myjí zleva doprava, nemůžou tlakem vody působit na povrch fasády dostatečně rovnoměrně. Často po nich zůstanou nedomytá, nebo naopak až příliš vydřená místa. Co se týká nátěru, je to bohužel ještě horší. Protože celou dobu v podstatě šlapou po natřeném či na penetrovaném povrchu, barvu permanentně narušují a odírají.

4) A co nabízí zdvihací, teleskopické nebo kloubové plošiny?

Protože je tato metoda zcela bezdotyková, je využití zdvihacích, teleskopicích nebo kloubových plošin velice šetrné k povrchu fasády i střechy. Každý pracovník si navíc vyjede tam, kam potřebuje. “I když máme v našem realizačním týmu horolezce, i oni jsou nadšení z kvality provedení mytí či nátěru. Pomocí plošin dnes řešíme 99 % zakázek.” dodává Marek Volejníček.

Bezdotyková aplikace a čištění fasády - Profesionál z Umyjemto myje znečištěnou fasádu za pomocí zvdihací  plošiny
Bezdotyková aplikace a čištění fasády – Profesionál z Umyjemto myje znečištěnou fasádu za pomocí zvdihací plošiny