Co jste nevěděli o hygieně zatepleného domu – nejen kosmetická péče o fasádu

,

Pravidlo číslo jedna: Fasáda je ochranná bariéra proti přírodě, věnujte ji pozornost

Všechny fasádní systémy jsou náchylné k usazování mikroorganismů. Je jedno zda se jedná o natřenou fasádu, brizolitovou nebo zateplenou. Všude, kde jsou k množení řas a mechů příznivé klimatické podmínky časem zjistíme, že musíme vzniklou situaci řešit.

Víte, jak často pečovat o fasádu a znáte rizika zanedbání?

Zvlášť zateplené fasády mívají v technické specifikaci při předání instrukce k čištění cca jednou za 3 až 8 let. Záleží na tom, v jakých klimatických podmínkách se nacházíme. Velice často bývá viditelně postižena severní strana domu. Ve vlhku s nedostatkem slunce nestíhají zdi pořádně proschnout, a tak jim musíme pomáhat fungicidními nástřiky.

Zateplení snižuje cirkulaci vzduchu, někdy jsou až úplně neprodyšné, a s jejich ošetřováním se již začalo počítat.

Pokud fasádu nečistíme, vznikají cca v průběhu 12-14 let mikrotrhliny z kolonií organismů, ty se rozšiřují a znehodnocují líc fasády tak, že se po vyčištění musí přistoupit rovnou k nátěru, protože fasáda přestala tvořit jednolitý obal.

Mikroorganismy jako řasy a černé plísně, a hlavně jejich spóry, jsou škodlivé pro zdraví člověka. Šíří se vzduchem kolem celého domu, pronikají i dovnitř a vytváří zvlášť nevhodné podmínky pro malé děti a starší lidi. I dospělí po několika letech mohou pocítit neprozíravost při zanedbávání péče o fasádu.

Cenově dostupné čištění pouze v rozsahu, jaký potřebujete

Pravidelné čištění není tak finančně náročné jako nákladný nátěr a oprava či zdravotní komplikace. Ideálně tedy myjeme jednou za pět let, s naší zárukou na celé pětileté období, že fasáda nebude napadena. Provedeme umytí a ochranný nástřik proti mikroorganismům a máte vystaráno. Pokud je zasažená jen severní strana domu, objednáte si mytí pouze této části.

Je možné mytí od prachu po stavebních úpravách, celkové mytí před prodejem nemovitosti nebo umytí uhelného prachu ze sousedova komínu. Vyčistíme terasy, střechy a altány pokryté mechem, příjezdové cesty.

Jak to děláme?

Čistíme šetrně, ale zároveň účinně, používáme nižší tlak vody a teplotu 50°C, což máme vyzkoušené jako optimální. Silné znečištění na trvácném povrchu umyjeme vyšší teplotou i tlakem, čímž se povrch dezinfikuje. Používáme co nejšetrnější chemii, nefandíme silně toxickým přípravkům, které škodí přírodě.

Zkouška a obhlídka bez závazků

Nejdřív přijedeme, na zkoušku umyjeme kus postižené plochy (stěny, střechy, podle potřeby čehokoliv), aby jste viděli jak bude výsledek vypadat. Sdělíme vám závaznou kalkulaci ceny a vy se rozhodnete, kdy do toho chcete jít. Cenu již nenavyšujeme a zkouška je zdarma, neriskujete nic.