Čištěním fasád ochráníme váš domov i zdraví

Neprodyšné tepelné izolace, které v současné době zdobí většinu panelových domů, přispívají k množení plísní a mechů. Řadu fasád tak halí zelenočerná hmota a obyvatelé sídlišť bojují s dýchacími problémy. I dlouho zanedbávanou fasádu lze ale ošetřit a pomocí tlakové čištění a biochemie ji zbavit nečistot.

Jaké umístění budovy fasádu nejvíce ohrožuje?

Ať se váš bytový dům nachází uprostřed betonového sídliště nebo více v dosahu přirozených porostů, po celý rok na něj působí klimatické podmínky, které se podepisují na stavu fasády. Stavba, která je blízko např. lesa, lesoparku či vodního díla, se potýká především s vlhkostí, která přispívá ke vzniku mechů, hub a plísní. Těmto organickým nečistotám se daří zejména na severovýchodní a severozápadní straně domu, kam slunce většinu dne nedosáhne. Budovy v centru města zase více znečišťuje smog nebo prach, zplodiny z aut a komínů. Časem se tak každá fasáda – bez ohledu na to, kde se nachází – zanese nečistotami a ztratí původní krásu.

Největší péči vyžadují zateplené fasády

Speciální péči vyžadují zejména zateplené fasády u panelových domů, kde tepelná izolace brání volnému proudění vzduchu. Neprodyšnost a nedostatek slunečního světla pak způsobují trvalou vlhkost zdí. Negativní projevy této neprodyšnosti se nejvíce projevují na severní straně domu. Pokud zanedbáme čištění takto postižené fasády, kolonie mikroorganismů ji nenávratně znehodnotí. Dojde k narušení zateplení, vzniknou trhliny a fasáda ztratí svou ochrannou funkci. Údržbu je proto vhodné opakovat minimálně každých 5 let. Po šetrném mytí proudem teplé vody povrch fasády ošetříme nástřikem, který dlouhodobě chrání fasádu před šířením mikroorganismů. Naši společnost si můžete zavolat i v případě, že chcete vyčistit jen severní stranu domu, nebo kupříkladu zahradní domek či příjezdovou cestu. Čištění fasád od Umyjemto je rychlé a ekologické.

Další užitečné informace, jak se starat o fasádu, se dozvíte v našem videu z čištění rodinného domu na Slovensku:

Usazování nečistot zabrání kvalitní nátěr

I dlouho zanedbávanou fasádu, na které se podepsal vliv prachu, smogu nebo kouře, dokážeme dát opět do pořádku s pomocí vysoce kvalitních nátěrů značky Kabe Farben. Tyto barvy se vyznačují zvýšenou odolností vůči znečištění, samočistícím efektem a díky použití anorganických pigmentů i vysokou stálostí barev. Zaručí tak ochranu před všemi druhy organických i anorganických nečistot.